Επείγουσα ανακοίνωση για τις αιτήσεις ΚΕΑ
6 Φεβρουαρίου 2017
Εγκαινιάζεται το 4ο Γυμνάσιο Εχεδώρου
7 Φεβρουαρίου 2017
Εμφάνιση όλων

Εγκαίνια Σ.Π.Β. Άγριων Ζώων από το Δήμαρχο Ευθ. Φωτόπουλο και τον αν. Υπ. Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων – Δράση για την Άγρια Ζωή, στη Σίνδο, παρουσία μελών της τοπικής κοινωνίας, αυτοδιοικητικών στελεχών και εκπροσώπων περιβαλλοντικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων. Μάλιστα, τα εγκαίνια συνοδεύτηκαν και από την απελευθέρωση 3 γερακινών και 2 βραχοκιρκίνεζων.

agria zoi6

Ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Θ. Φωτόπουλος τέλεσε τα εγκαίνια με τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Γ. Αρβανιτίδης, ο εκπρόσωπος του Διοικητή του Γ’ Σ.Σ. Γενικός Αρχικτηνίατρος Κ. Τερψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γιουτίκας, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης, οι Αντιδήμαρχοι Ευ. Βαμβάκος και Β. Παπαγεωργίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Ρήγας, ο πρώην Δήμαρχος Χαλάστρας Γρ. Ουζούνης, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Σίνδου, Χαλάστρας, Ν. Μαγνησίας Δ. Γκαμανής, Απ. Κανάκας και Σ. Καραπαύλου αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού Θεμ. Κουιμτζής, εκπρόσωποι της Ορνιθολογικής Εταιρείας, της οικολογικής οργάνωσης «Καλλιστώ», της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης και του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.

agria zoi3

«Η μοίρα του τόπου μας είναι συνδεδεμένη με το μεγάλο μας σπίτι, το φυσικό περιβάλλον», τόνισε ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Θ. Φωτόπουλος, κάνοντας αναφορά στο Δέλτα του Αξιού. «Από σήμερα προσθέτουμε και επισήμως μια δομή υπερτοπικής οικολογικής σημασίας για την φροντίδα άγριων ζώων και πουλιών», συμπλήρωσε, καθώς η περιοχή ευθύνης του Σταθμού εκτείνεται σε όλη τη βόρεια Ελλάδα αλλά ο σταθμός υποδέχεται ζώα.

Έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον τότε Δήμαρχο Χαλάστρας, τον Γρηγόρη Ουζούνη, και ολοκληρώθηκε με την παραχώρηση του κτιρίου στο Σωματείο Δράση για την Άγρια Ζωή, το καλοκαίρι του 2014, με δήμαρχο το Γιώργο Γλώσση. «Στη δική μας Διοίκηση έλαχε να βάλουμε το τελευταίο λιθαράκι με την έναρξη λειτουργίας του Σταθμού» είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016, στον πρώτο χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του, ο Σταθμός περιέθαλψε περισσότερα ζώα από κάθε άλλη χρονιά, 1.655, από 118 διαφορετικά είδη, στη μεγάλη τους πλειονότητα πουλιά, αλλά και άλλα ζώα της ελληνικής πανίδας όπως για παράδειγμα χελώνες, ζαρκάδια, λαγούς και σκίουρους.

Ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών ζώων για νοσηλεία συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, καθώς κατέφθαναν συνεχώς τραυματισμένα κι εξαντλημένα άγρια ζώα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Έτσι ο πρώτος μήνας του 2017 έκλεισε με ρεκόρ μηνός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (84 έως τώρα όταν πέρσι παρελήφθησαν για νοσηλεία 74 ζώα).

agria zoi4

«Ο Δήμος Δέλτα θα είναι κοντά και σ’ αυτή την προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με τους ανθρώπους της Δράσης για την Άγρια Ζωή. Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων είναι πλέον και δική μας υπόθεση. Έτσι τον νοιώθουμε, γι’ αυτό θα τον στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Με υποστήριξη σε τεχνικό επίπεδο, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπως είναι το ΕΣΠΑ, συνεργαζόμενοι με την πολιτεία για την παροχή των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων» δήλωσε ο Δήμαρχος Ε. Φωτόπουλος ευχαριστώντας τους εθελοντές για την προσφορά τους.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. «Αυτά τα πιλοτικά, παρεμβατικά έργα μας βοηθούν να αποκαταστήσουμε τη συνομιλία της τοπικής κοινωνίας με το περιβάλλον», είπε ενώ τόνισε πως η συζήτηση που άνοιξε για τη δημιουργία του Κέντρου Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων της Δράσης για την Άγρια Ζωή ενημέρωσε τους ιθύνοντες για τα κενά στο νομοθετικό πλαίσιο τα οποία οφείλει το Υπουργείο να καλύψει προκειμένου να εξασφαλίζεται χρηματοδότηση για τέτοια έργα.

agria zoi2

Ο Σταύρος Καλπάκης, εκπρόσωπος της Δράσης για την Άγρια Ζωή, ιδιαίτερα συγκινημένος τόνισε, μεταξύ άλλων, τη χρησιμότητα που έχει για την κοινωνία ένα τέτοιο έργο. «Ο Δήμαρχος είναι εδώ και συνεισφέρει ουσιαστικά για τη λειτουργία του σταθμού, έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια που κάνουμε», τόνισε. «Με τον Σταθμό αυτό θα συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση νοσημάτων που υπάρχουν στη φύση», είπε ενώ τόνισε πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς την συνεχή προσπάθεια και στήριξη των εθελοντών αλλά και φορέων που από το υστέρημά τους προσφέρουν βοήθεια στον σταθμό πρώτων βοηθειών.

agria zoi1

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο