Επίσκεψη κ.Μπακογιάννη
16 Σεπτεμβρίου 2011
Ο Δήμαρχος Δέλτα στις Βρυξέλλες
19 Οκτωβρίου 2011
Εμφάνιση όλων

Νέα Μάλγαρα

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέων Μαλγάρων, πρώην Δήμου Αξιού.

1. Ιστορικά Στοιχεία

Tα Νέα Μάλγαρα είναι προσφυγικός οικισμός και η ονομασία του προέρχεται από την πόλη Μάλγαρα της Ανατολικής Θράκης, από όπου προερχόταν οι πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν σ΄ αυτόν.

Μέχρι το 1912 στη περιοχή υπήρχε ο μουσουλμανικός οικισμός «Κοκμούς» που δημιουργήθηκε το 1909 από μουσουλμάνους πρόσφυγες από την Βοσνία.
Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και εξ αιτίας των διωγμών των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από τους Τούρκους, καταφεύγουν το 1913 και εγκαθίστανται στην περιοχή «Κοκμούς» Έλληνες πρόσφυγες.
Τα Νέα Μάλγαρα αναγνωρίσθηκαν ως αυτόνομη κοινότητα το 1918 και κατά την απογραφή του 1920 αριθμούσε 484 κατοίκους.


Μετά την Μικρασιατική καταστροφή αρκετοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στα σπίτια των Βοσνιάκων, σε σκηνές και σε εποικιστικά σπίτια, που κατασκεύασε η Επιτροπή αποκατάστασης Προσφύγων.
Μέσα σε δύσκολες συνθήκες στην αρχή και αργότερα με την κατασκευή έργων υποδομής, το χωριό άρχισε να προοδεύει. Ο καημός των προσφύγων για τις χαμένες πατρίδες μετατράπηκε σε πείσμα επιβίωσης και προκοπής, στο νέο τόπο.
Με μοναδικά εφόδια τα ήθη και τα έθιμά τους, τις αξίες και τις αρχές που κουβάλησαν αλώβητες στο μακρινό ταξίδι, δημιούργησαν την καινούργια τοπική τους κοινωνία, συνεχίζοντας τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των προγόνων τους.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο