Ανακοίνωση – Μαλιούρης
2 Οκτωβρίου 2017
«Η παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα στην ανασυγκρότηση της νέας Ελλάδας»
5 Οκτωβρίου 2017
Εμφάνιση όλων

Ευθ. Φωτόπουλος: «Μην εγκαταλείπετε τα ζώα συντροφιάς»

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με τους πολίτες για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς, το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Δέλτα υπενθυμίζει μερικές από τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς (σκύλοι και γάτες), σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4235/2014. Συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

  • Να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας. Μετά τη σήμανση του εκδίδεται πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης από τον θεράποντα κτηνίατρο το οποίο πρέπει να δοθεί στον Δήμο.
  • Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέταση του καθώς και για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος για αυτό.
  • Να μην εγκαταλείψει το ζώο του. Σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς θα πρέπει να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, η οποία θα τον ενημερώσει για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
  • Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας.
  • Να μεριμνά για τη στείρωση του ζώου του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.
  • Ο περίπατος σκύλων για την αποφυγή ατυχημάτων πρέπει να γίνεται πάντα με συνοδό ο οποίος υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν.  Ακόμη ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

Για την μη τήρηση των παραπάνω μπορούν να βεβαιωθούν παραβάσεις και να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα. Επιπλέον ζώα που είναι ασυνόδευτα μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα, να κινδυνεύσουν ή να θεωρηθούν αδέσποτα και να περισυλλεχθούν.

Σχετικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια εποχή που η εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς, ιδίως σκύλων, έχει γίνει σε μάστιγα, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει ο αστικός ιστός με αδέσποτα και με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται τόσο για τα ανυπεράσπιστα ζώα όσο και για τους ανθρώπους, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των κατόχων δεσποζόμενων ζώων. Και πρέπει να πούμε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο λυπηρό αλλά και παράνομο. Έχει συνέπειες, δηλαδή, για τους κατόχους με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Γι’ αυτό και υπενθυμίζουμε σήμερα τις υποχρεώσεις των κατόχων με βάση το νόμο. Από την άλλη, πρέπει να πούμε ότι οι Δήμοι δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες λόγω έλλειψης προσωπικού και σχετικών κονδυλίων, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο δεν βοηθά στη διαχείριση της κατάστασης. Καλώ, λοιπόν, όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι θέμα σεβασμού έναντι των τετράποδων πιστών φίλων του ανθρώπου, είναι και θέμα σεβασμού προς τους συμπολίτες μας».

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο