«Αξιός ποταμός 1912: Οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη»: μια σπουδαία εκδήλωση στην Εταιρεία Μακ. Σπουδών
23 Οκτωβρίου 2017
Εγκαινιάστηκε στη Χαλάστρα η έκθεση ζωγραφικής του λαϊκού ζωγράφου Σωτήρη Ζήση
23 Οκτωβρίου 2017
Εμφάνιση όλων

Λαμπρός εορτασμός της 105ης επετείου απελευθέρωσης της Χαλάστρας από τον οθωμανικό ζυγό

Με την αρμόζουσα στην ιστορία λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηκε την Κυριακή η 105η επέτειος της απελευθέρωσης της Χαλάστρας από τον οθωμανικό ζυγό, στις 22 Οκτωβρίου 1912, ενώ τιμήθηκε η συμβολή των κατοίκων της Κουλιακιάς στη διάβαση του Αξιού ποταμού από τον ελληνικό στρατό που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Στον εορτασμό συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων και Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθ. Φωτόπουλος, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκ. Φάμελλος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής βουλευτής Δ. Μάρδας, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς, οι βουλευτές Θ. Καράογλου, Σ. Αναστασιάδης, Αρ. Φωκάς, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γιουτίκας, ο Προέδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαριάνθη Δημοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Χαλάστρας Δ. Καμανάς, ο Αντιδήμαρχος Αξιού Π. Σάκας, ο Αντιδήμαρχος Ευ. Βαμβάκος, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ Ελ. Μπαλογιάννη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γ. Γλώσσης, Σπ. Σταματάκης, Δ. Κηπουρός, Γρ. Ζάχος, Κ. Δουζδαμπάνης, Π. Καλτσίδης, Ελ. Νικολτζούκη, Κ. Κουκούλη, Θ. Βαλάρης, ο  Πρόεδρος της Δ.Κ. Χαλάστρας Απ. Κανάκας, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ανατολικού Σπ. Καρκαμάνης, οι τ. Δήμαρχοι Χαλάστρας Γρ. Χαντές και Ν. Κράββας, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού Θ. Κουιμτζής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής κ.ά.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της θείας Λειτουργίας και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.

«Έτσι δίπλα στους ήρωες των βαλκανικών πολέμων πού πολέ­μη­σαν κάτω από εξαιρετικά δύ­σκολες συνθήκες για να κατορ­θώ­σουν να ελευθερώσουν την αιματοβαμμένη γη της Μακεδονίας μας, στέκονται ισάξια και οι ήρωες αυτού του τόπου, με πρώτο τον μι­κροκαμωμένο εκείνο καροποιό Γεώρ­γιο Νταλιγκάρη. Οι κάτοικοι της Χαλάστρας προσέφεραν χωρίς δι­­σταγμό το πολύτιμο υλικό διαλύοντας τα σπίτια τους και μα­ζί με αυτό και την προσωπική τους ερ­γασία ώστε να δημιουργηθεί η γέ­­φυ­ρα για να περάσει ο στρατός μας και για να ελευθερωθεί η Θεσ­σαλονίκη. Γι᾽ αυτό και στέκονται επάξια δί­πλα στους ήρωες των πεδίων των μαχών· γι᾽ αυτό ἡ προσφορά τους μνημονεύεται και πρέπει να μνη­μονεύεται εσαεί, γιατί ἡ ελευθερία για την οποία εργάσθηκαν και αυ­τοί κερδίζεται με μικρές και με με­γάλες θυσίες, πού όμως όλες είναι αναγκαίες και απαραίτητες και κα­μία δεν είναι ευκαταφρόνητη και ταπεινή» είπε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων.

Από Σεβασμιώτατος κ.κ. Βαρνάβας εξήρε την καρποφόρα γη της Χαλάστρας που οφείλει την ευφορία της στον Αξιό ποταμό, ο οποίος στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία αποτέλεσε εμπόδια το οποίο έπρεπε να δαμάσουν οι κάτοικοι για να βοηθήσουν τον ελληνικό στρατό. Ο κ. Βαρνάβας συνεχάρη το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την προσπάθεια να αναδείξουν το μοναδικό αυτό γεγονός.

Στη συνέχεια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην αναθηματική στήλη προς τιμή των ηρωικών κατοίκων της Κουλιακιάς και ακολούθησε καλωσόρισμα του Δημάρχου Ευθ. Φωτόπουλου, ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό κ. Χαρίκλεια Μαρκούδη, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση εθνικού ύμνου.

«Ο Γιώργης ο Νταλιγκάρης, ο Αστέριος Μαρκούδης, ο Θεοχάρης Γράμπας και οι άλλοι, με τη βοήθεια του στρατού μας, προσέφεραν όχι μόνο σε εμάς αλλά σε ολόκληρο τον ελληνισμό την ελευθερία αλλά κι ένα φωτεινό παράδειγμα. Ένα παράδειγμα φιλοπατρίας απέναντι σε μια πατρίδα που ακόμη δεν υπήρχε, μετά από 480 χρόνια σκλαβιάς στους τούρκους Οθωμανούς. Ένα παράδειγμα φλόγας ελληνικής που έκαιγε μέσα στις ψυχές τους, μια προσδοκία ζωντανή μέσα στο νου, που μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά για 5 ολόκληρους αιώνες. Και δεν έσβησαν, δεν ολιγοψύχησαν, δεν αλλαξοπίστησαν, δεν υποδουλώθηκαν» τόνισε ο κ. Φωτόπουλος στο καλωσόρισμά του, μπροστά στην αναθηματική στήλη προς τιμή των ηρωικών κατοίκων της Κουλιακιάς.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, η κ. Χ. Μαρκούδη με μια μεστή ομιλία εξιστόρησε τα γεγονότα, εκθείασε την ανιδιοτελή προσφορά των κατοίκων εκείνης της εποχής και αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία της ενέργειάς τους.

Σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στη συνέχεια παρέλασαν τμήματα του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χαλάστρας, τα σχολεία της Χαλάστρας (1ο, 2ο, 3ο Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) ο αθλητικός σύλλογος Shotokan, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Χορευτικό Τμήμα του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα και Σύλλογος Δράσεων και Πολιτισμού η Χαλάστρα, υπό τους ήχους των εμβατηρίων που παιάνιζε η Φιλαρμονική της Χαλάστρας υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Λιακοπούλου.

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο