«Η Παράδοση στο ποτάμι» με ιππικούς αγώνες την Κυριακή 22/4 στο Ανατολικό
18 Απριλίου 2018
Ξεκινούν στις 19/4 τα Καλοχωρίτικα 2018 αφιερωμένα στον Άη Γιώργη
18 Απριλίου 2018
Εμφάνιση όλων

40 χρόνια Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Βαλμάδα»: η παράδοση στο προσκήνιο!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Στου νταουλιού τ’ ακούσματα, στου ζουρνά τα μπερεκέτια», στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικού Θεσσαλονίκης «Η Βαλμάδα».
Ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος, αφού συνεχάρη «τους ανθρώπους του συλλόγου που εργάζονται εθελοντικά, τους εργάτες της λαϊκής μας παράδοσης που κρατούν ευλαβικά, με μεράκι και αγάπη, το νήμα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν της πατρίδας μας, στην πιο αυθεντική εκδοχή» επικαλέστηκε το λόγο του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη για τη σημασία της δουλειάς που γίνεται σχετικά με τη διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού όχι ως μουσειακό είδος αλλά ως στοιχείο ζωντανό: «(…) Ελληνικότητα (…) δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος να βλέπεις και αισθάνεσαι τα πράγματα είτε στην κλίμακα τη μεγάλη είτε στην ταπεινή. Θέλω να πω είτε σ´ ένα Παρθενώνα είτε σ´ ένα λυχνάρι. Το παν είναι η ευγένεια, η ποιότητα, σε αντίθεση με το μέγεθος και την ποσότητα που χαρακτηρίζουν τη Δύση. Γιατί εκεί βρίσκεται η διαφορά. (…) Από την άποψη ότι μια εσωτερική αυλή νησιώτικου σπιτιού ή ένας περίβολος μοναστηριού είναι, σαν αντίληψη, πολύ πιο κοντά στο πνεύμα που έκανε τους Παρθενώνες και τις Θεομήτορες, παρά όλες οι κολώνες και οι μετώπες των ευρωπαϊκών ανακτόρων. Που σημαίνει ότι αν συνέχισε κάποιος την αισθαντικότητα την ελληνική και τη διατήρησε είναι αποκλειστικά ο λαϊκός μας πολιτισμός».


Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Φ. Καμπράγκου. Την εκδήλωση συντόνισε ο χοροδιδάσκαλος Ν. Φωτόπουλος ενώ την ιστορία του Ανατολικού διάβασε η ερευνήτρια Μαρία Λαδά.
Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους οι Βουλευτές Σ. Αναστασιάδης, Θ. Καράογλου και Γ. Λαζαρίδης, ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γιουτίκας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δέλτα Μ. Δημοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΚΠΟΔΔ Δ. Χαλκίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γρ. Ζάχος, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ Ελ. Μπαλογιάννη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Δουζδαμπάνης, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Ανατολικού Σπ. Καρκαμάνης, Χαλάστρας Απ. Κανάκας και Ν. Μαγνησίας Σ. Καραπαύλου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ντόπιοι χοροί Ρουμλουκιού, Αριδαίας, Νάουσας, Γουμέννισας, Βαλμάδας, Χαλάστρας, Νεοχωρούδας, Κυμίνων και Ρουγκάτσια, ενώ με τη συμμετοχή του θα τιμήσει τον εορτασμό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Πνεύματος Σερρών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα.

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο