Συνάντηση του Δημάρχου Δέλτα Ευθ. Φωτόπουλου με τις πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
7 Μαΐου 2018
Ο Δήμος Δέλτα τιμά την μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 19/5 στα Διαβατά
8 Μαΐου 2018
Εμφάνιση όλων

Λαμπρός εορτασμός των 40 χρόνων του Χορευτικού Χαλάστρας του ΚΠΟΔΔ

Με μια υπέροχη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (5.5.2018) που αναδείκνυε τα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια της Χαλάστρας και της ευρύτερης περιοχής, γιόρτασε το Χορευτικό Χαλάστρας του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφορά στον λαϊκό πολιτισμό.

Με 250 χορευτές, ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Γιώργου Καψάλη, η παράσταση ξεκίνησε συγκινητικά, με τους ανθρώπους που το 1978 έκαναν το ξεκίνημα κι ένα βίντεο που γυρνούσε πολλούς πίσω στο χρόνο. Η παράσταση αποτέλεσε το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του Χορευτικού Χαλάστρας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια λειτουργίας του. Η παράσταση ήταν δομημένη σύμφωνα με τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του τόπου, αναδεικνύοντας έτσι την ιστορικότητα της Χαλάστρας, μέσα από την πολιτιστική της παράδοση. Το θερμό χειροκρότημα των θεατών στη διάρκεια αλλά και στο φινάλε της παράστασης, ήταν η καλύτερη επιβράβευση για την προσπάθεια των συντελεστών.

Την εκδήλωση στήριξαν οικονομικά ο Δήμος Δέλτα μέσω του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού, καθώς και οι χορηγοί Euricom Hellas, Αφοί Δημούδη, Κουιμτζής και Κώστας Κράββας – NLG.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος, μεταξύ άλλων, συνεχάρη τους διοργανωτές και τους χορηγούς, ενώ ευχαρίστησε όσους προσφέρουν στην υπόθεση διατήρησης του λαϊκού μας πολιτισμού: «Πιστεύω και εγώ ότι ο λαϊκός πολιτισμός είναι η ταυτότητά μας με χορούς, τραγούδια, ήθη κι έθιμα που ο λαός μας τα ‘φερε μέχρι σήμερα χέρι χέρι, σε μια σκυταλοδρομία που είναι μοναδική στην παγκόσμια ιστορία και έχει καταξιώσει τον ελληνικό πολιτισμό ως τον θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού». «Η καρδιά της Θεσσαλονίκης χτυπά δυτικά, εκεί που ο αστικός πληθυσμός συμβιώνει δημιουργικά με τον αγροτικό πληθυσμό», είπε, τονίζοντας ότι «σήμερα εκεί, στην περιοχή του Δήμου Δέλτα, το παρόν της ιστορικής μας πόλης, της Θεσσαλονίκης, συναντά το παρελθόν της και εκεί γεννώνται οι προϋποθέσεις για το μέλλον της».

Παρών στην εκδήλωση και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στην προσφορά του Χορευτικού Χαλάστρας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, επίσης, οι βουλευτές Θ. Καράογλου, Σ. Αναστασιάδης, Δ. Μάρδας και Γ. Λαζαρίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Β. Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γιουτίκας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δέλτα Μ. Δημοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Καμανάς και Ευ. Βαμβάκος, ο Πρόεδρος του ΚΠΟΔΔ Δ. Χαλκίδης, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ Ελ. Μπαλογιάννη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δέλτα Ελ. Νικολτζούκη, Γ. Αγγουράς, Γρ. Ζάχος, Π. Καλτσίδης, Κ. Κουκούλη, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Χαλάστρας και Ανατολικού Απ. Κανάκας και Σπ. Καρκαμάνης, εκπρόσωποι των χορηγών και τοπικών φορέων.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μουσικοί

Ζουρνάς: Πάτμος Διονύσης, Γουγούλιας Σπύρος, Ψαθάς Δημήτρης

Κρουστά: Βέλκος Βασίλης, Ψαθάς Βαγγέλης

Κλαρίνο: Δίγκας Δημήτρης, Ζώρας Αλέκος

Κορνέτα: Δίγκας γιώργος

Βιολί: Μπλέτσος Αλέξανδρος

Λαούτο: Παπαγιαννίδης Κώστας

Γκάιντα: Καρακούσης Βασίλης

Τραγούδι: Μπλέτσος Αλέξανδρος, Καρακίτσιος Δημήτρης, Πολύχρος Νίκος, Λάσκαρη Κούλα, Κηπουρού Νάνσυ

Θεατρική ομάδα: Χαρμάγγελος Δημήτρης, Μάτσκας Σταύρος, Μπαϊμάκη Μαρία, Χαρμάγγελου Χριστίνα, Ζήση Μαρία, Λάσκαρη Κούλα, Αραμπατζή Ελένη

Σκηνικά: Γροΐδης Γιάννης

Χοροδιδάσκαλος: Καψάλης Γιώργος

Βοηθός Χοροδιδασκάλου: Κηπουρού Νάνσυ

Παρουσίαση ιδρυτικών μελών: Κουλούση Στέλλα

Υπεύθυνοι Χορευτικού: Παπουλιά Ελένη, Καρακίτσιος Δημήτρης

Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας

Το Χορευτικό Χαλάστρας ιδρύθηκε το 1978 ως τμήμα του Κέντρου Νεότητας και από το 2010 υπάγεται στον Κοινωνικό & Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δέλτα. Σήμερα λειτουργούν 15 τμήματα εκμάθησης παραδοσιακού χορού, θεάτρου και παραδοσιακής μουσικής. Οι χορευτές και τα μέλη του ξεπερνούν τα 350 άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται στα παραπάνω πολιτιστικά τμήματα και στις εθελοντικές ομάδες διοργάνωσης εκδηλώσεων και φεστιβάλ. Κάθε χρόνο το Χορευτικό Χαλάστρας διοργανώνει τις εκδηλώσεις Ρουγκάτσια (αρχή του έτους), Παιδικό Φεστιβάλ (Φεβρουάριος), Λαζαρίτικα (πριν το Πάσχα), Τζαμάλα (τέλη Ιουνίου). Η δράση του συλλόγου είναι μεγάλη σε φεστιβάλ της Ελλάδας όλο το χρόνο και στα διεθνή φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι. Σκοπός είναι η καταγραφή και προβολή των ηθών και εθίμων της περιοχής, των τοπικών παραδοσιακών τραγουδιών και χορών (Μακεδονίας: Μουσταμπέικο, Τρεχάτος, Τζαρούδα, Καρατζόβα, Γκάιντα, μακεδονικός Καρσιλαμάς, Συρτός, Δημητρούλα).

 

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο