Σχετικά με την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου
17 Αυγούστου 2018
Τελετή έναρξης στις 22/8 για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών στη Σίνδο!
20 Αυγούστου 2018
Εμφάνιση όλων

Από 24 έως 27/8 οι εκδηλώσεις των Φανουρείων στο Ανατολικό

Η Δημοτική Κοινότητα Ανατολικού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού «Η Βαλμάδα», που φέτος γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή του, και υπό την αιγίδα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα, διοργανώνει τα Φανούρεια 2018, από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου 2018, στο Δημοτικό Σχολείο Ανατολικού με ώρα έναρξης 21.00 και είσοδο ελεύθερη. Θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις χορωδιών, μοντέρνου χορού, παραδοσιακού χορού, μουσικοθεατρική παράσταση κ.ά.

«Από τη δεκαετία του ’60, κάθε χρόνο στο Ανατολικό γιορτάζουμε τα Φανούρεια προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου. Είναι μια εκδήλωση που δείχνει ότι εδώ στο Δήμο μας, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μόλις ένα 20άλεπτο από την πλατεία Αριστοτέλους, η λαϊκή παράδοση δεν αναβιώνει απλώς αλλά συνεχίζεται αδιάκοπα. Τόσο απλά. Γιατί ποτέ δεν έπαψε ο κόσμος του κάμπου της Θεσσαλονίκης να ζει καθημερινά μαζί με τη γη και τη φύση. Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές και ιδίως του ανθρώπους των πολιτιστικών συλλόγων για την ενασχόλησή τους με τη μετάδοση της λαϊκής μας πολιτιστικής κληρονομιάς από γενιά σε γενιά. Γιατί αυτές οι ρίζες είναι που μας κρατούν όρθιους, κρατούν όρθιο τον όπου γης Ελληνισμό, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που περνά τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας. Προσκαλώ όλους τους δημότες μας, τους κατοίκους του Δήμου Δέλτα αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Πέλλας να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις» τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/8, 20.00

  • Φιλαρμονική Ορχήστρα Magic Brass Λαμίας
  • Χορωδία «Οι Κουλακιώτες»
  • Χορωδία «A Capella»

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/8, 21.00

  • Επίδειξη του Αθλητικού Συλλόγου Υπερίων Δήμου Δέλτα
  • Μοντέρνος Χορός από την Ομάδα Art of Dance
  • Λαϊκή παραδοσιακή βραδιά με τους Θράκες και τα Χάλκινα της Γουμένισσας

ΚΥΡΙΑΚΗ, 26/8

19.00 | Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Φανουρίου

20.15 | Περιφορά της εικόνας του Αγίου Φανουρίου

21.15 | Παραδοσιακή χορευτική βραδιά με προσκεκλημένα χορευτικά σχήματα:

  • Χορευτικό Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικού «Η Βαλμάδα»
  • Χορευτικού Συνδέσμου Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών
  • Σύλλογος Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών «Η Καπουτζήδα»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρούδας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
  • Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Νάουσας

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/8, 21.00

  • Μουσικοχορευτική παράσταση από τα Τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικού «Η Βαλμάδα» «Όταν ο Ερωτόκριτος αντάμωσε το Διγενή».

 

Φανούρεια: Το πανηγύρι του Ανατολικού γινόταν ως την δεκαετία του ’60 στην περιοχή της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου για χάρη της εορτής του. Για λόγους οικονομικούς οι εκδηλώσεις του πανηγυριού μεταφέρθηκαν την περίοδο που εορτάζεται τώρα προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου. Οι εκδηλώσεις στην αρχή περιελάμβαναν παραδοσιακούς χορούς και λαϊκά γλέντια ως το πρωί, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελούνται από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με παρουσίαση χορευτικών και φιλαρμονικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές και διάφορα άλλα δρώμενα.

Σύμφωνα με το έθιμο, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στην γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να φανερωθεί αυτό που επιθυμούμε ή αυτό που χάσαμε. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η Βαλμάδα»: Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Ανατολικού ιδρύθηκε το 1978 από μια ομάδα νέων ανθρώπων που τους ένωνε η αγάπη για την Ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό. Μετά από μερικά χρόνια λειτουργίας ο σύλλογος αλλάζει μορφή και καταστατικό και μετονομάζεται σε Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η Βαλμάδα».

Βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των θεμελιωδών ηθών και εθίμων του τόπου μας,  που διατηρούνται ζωντανά μέχρι και σήμερα, μέσα από τις πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις, γιορτές, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής κ.α. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού αποτελείται από έξι χορευτικά τμήματα και συνολικά αριθμεί περί τους 150 χορευτές και μέλη που συνεχώς αυξάνονται. Αρχικά στο σύλλογο υπήρχαν μόνο χορευτικά τμήματα, αργότερα όμως χάρη στην επιμονή και το μεράκι των μελών του δημιουργήθηκαν και άλλα τμήματα όπως: ζωγραφικής, ταε-κβο-ντο, θεάτρου, γυμναστικής, παραδοσιακής καθώς και φιλαρμονικής ορχήστρας. Η πλούσια ιματιοθήκη του Συλλόγου περιλαμβάνει αυθεντικές φορεσιές από τις περιοχές του Ανατολικού, παιδικές και ενηλίκων, της Επισκοπής Ημαθίας, του Ανταρτικού και Αλώνων Φλώρινας, της Ανατολικής Ρωμυλίας, την γυναικεία  Μαρέικη  φορεσιά της Δυτικής Θράκης, την ανδρική Μεταξάδων, την γυναικεία φορεσιά Διδυμοτείχου (βυζάχτρα) και την ανδρική (γαλαζοβράκηδες), την Ηπειρώτικη ανδρική και γυναικεία και γυναικείες φορεσιές από την περιοχή του Ρουμλουκιού.

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο