Αγιασμός στα σχολεία του Δήμου Δέλτα
9 Σεπτεμβρίου 2022
Αγιασμοί στο Δήμο Δελτα για το νέο σχολικό έτος
12 Σεπτεμβρίου 2022
Εμφάνιση όλων

Γιάννης Ιωαννίδης: Η Πολιτεία να στηρίξει τους μυδοκαλλιεργητές με ουσιαστικές παρεμβάσεις

Ημερίδα για το μέλλον της μυδοκαλλιέργειας  και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, η Διεύθυνση αγροτικών υποθέσεων της Αποκεντρωμένης και ο Δήμος Δέλτα.

 

Ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης παίρνοντας  το λόγο ζήτησε την  άμεση αποζημίωση των μυδοκαλλιεργητών που πέρυσι υπέστησαν σφοδρή ζημιά από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας στον Θερμαϊκό και την άμεση εκπόνηση της περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή, την έγκριση και εφαρμογή της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), καθώς και ενός μακροπρόθεσμου  σχεδίου για την δυναμική ανάπτυξη και την εξέλιξη της μυδοκαλλιέργειες με την επίλυση της χωροθέτησης των υπαρχόντων αλλά και   νέων καλλιεργειών. Ο κ Ιωαννίδης ζήτησε την άμεση στήριξη της πολιτείας για να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για την επιβίωση του προϊόντος.

Τάχθηκε υπέρ μιας νέας περιβαλλοντικής μελέτης και την ανάγκη να δοθούν άδειες σε νέους μυδοκαλλιεργητές  και να εγκριθεί χωροθέτηση για την δραστηριοποίηση τους,  ανεξάρτητα απο την ΠΟΑΥ.

«Οι μυδοκαλλιέργειες του Δήμου μας αποτελούν ένα τεράστιο ποσοστό της συνολικής παραγωγής της χώρας μας. Πρέπει να παραμείνουν ενεργοί και να μη μαραζώσουν. Η πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει. Πέρυσι η παραγωγή εξαφανίστηκε λόγω κλιματικής κρίσης και φέτος είναι μειωμένη κατά πάνω από 25%. Επί πλέον οι μυδοκαλλιεργητες δραστηριοποιούνται σε ένα απαρχαιωμένο περιβάλλον με συνθήκες που δεν βοηθούν την ανάπτυξη του κλάδου» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δέλτα.

Ο Συντονιστής Α.Δ.Μ.Θ. Δρ. Ιωάννης Σάββας, ανοίγοντας την ημερίδα, τόνισε ότι η ημερίδα είναι προσανατολισμένη  στην κλιματική αλλαγή και θα προσφέρει «τους  ενδεδειγμένους τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων για την επόμενη χρονιά»

 

Για την δραματική κρίση του κλάδου μετά και τις περυσινές απώλειες και την ανάγκη καταβολής αποζημιώσεων  μίλησε ο πρόεδρος των μυδοκαλλιεργητών Κώστας Βερβίτης

 

«Η κλιματική κρίση δείχνει τις συνέπειες της και οι επιστήμονες καλούνται να  μας δώσουν  τα φώτα τους» ανέφερε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντας ενώ απαντώντας στα αιτήματα των μυδοκαλλιεργητών ζήτησε συγνώμη για  την καθυστέρηση των πληρωμών τους οι οποίες όπως είπε θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.

 

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που μίλησε για εμπαιγμό της κυβέρνηση απέναντι στους μυδοκαλλιεργητές, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Βαρτζόπουλος που υπεραμύνθηκε της δημιουργίας ενός νέου πλαισίου για την ομαλή δραστηριότητα των καλλιεργητών οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Γιώργος Αρβανιτίδης και Κωνσταντίνα Αδάμου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Γιουτικας που τόνισε το μέγεθος της περυσινής καταστροφής και τη ανάγκη χωροθέτησης της δραστηριότητας των μυδοκαλλιεργητών.

 

Στην ημερίδα έδωσε το παρόν ο αντιδήμαρχος Τοπικής οικονομίας και Αξιού Φάνης Αλμπάνης και πλήθος μυδοκαλλιεργητών της περιοχής ενώ τις επιστημονικές απόψεις τους για την κλιματική αλλαγή τις επιπτώσεις της ναι την προστασία των μυδοκαλλιεργειών  εξέθεσαν σημαντικοί επιστήμονες. Την ημερίδα συντόνισε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικών υποθέσεων της Αποκεντρωμένης  Χρόνης Μακρίδης.

 

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο