Ευθ. Φωτόπουλος για μετρό: «Από πότε ο Δήμος Δέλτα δεν περιλαμβάνεται στη δυτική Θεσσαλονίκη;»
26 Απριλίου 2018
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Δέλτα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου
27 Απριλίου 2018
Εμφάνιση όλων

Το Χορευτικό Χαλάστρας γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή του

Μεγάλη εκδήλωση στις 5/5/2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Σαράντα χρόνια από την ίδρυση του Χορευτικού Χαλάστρας του Κοινωνικού & Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα (ΚΠΟΔΔ) ζωντανεύουν σε μία μαγευτική εκδήλωση με τίτλο «Χαλαστραίων Πόλις – Στα μονοπάτια της παράδοσης και της ιστορίας» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 5 Μαΐου, στις 20:30. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Δέλτα και ο ΚΠΟΔΔ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Μια ακόμη μεγάλη εκδήλωση που έχει σχέση με την λαϊκή παράδοση του τόπου μας θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες στο Μέγαρο Μουσικής. Με εξωστρέφεια επιχειρούμε κι αυτή τη φορά να μεταδώσουμε λίγο από το φως της συνέχειας του πολιτισμού των κατοίκων του κάμπου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πάντοτε έπαιξε ρόλο σημαντικό για την ιστορική μας πόλη, ιδίως κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, με το πέρασμα του Αξιού ποταμού. Εδώ, όπως έχουμε πει, τα έθιμα δεν αναβιώνουν… απλά συνεχίζονται. Είναι αξιοθαύμαστη η εθελοντική δράση των ανθρώπων που ασχολούνται με τη λαϊκή παράδοση, οι οποίοι κατορθώνουν να μεταδίδουν τη γνώση και τη βιωματική εμπειρία των ηθών, των εθίμων, των τραγουδιών και των χορών του λαού μας στα μικρά παιδιά, τα οποία στο συγκεκριμένο σύλλογο φτάνουν τα 150! Ο κάμπος ήταν πάντα ελληνικός στην ψυχή και αυτή η ψυχή διατήρησε από στόμα σε στόμα το πολιτισμικό dna του λαού μας, παρά τα σχεδόν 500 χρόνια οθωμανικής δουλείας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όσους εργάζονται γι’ αυτή την εκδήλωση και να προσκαλέσω όλους τους φίλους απανταχού να παρακολουθήσουν την εκδήλωση» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Η παράσταση αποτελεί το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του Χορευτικού Χαλάστρας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια λειτουργίας του. Η παράσταση είναι δομημένη σύμφωνα με τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του τόπου, αναδεικνύοντας έτσι την ιστορικότητα της Χαλάστρας, μέσα από την πολιτιστική της παράδοση.

Περισσότεροι από 250 χορευτές και ηθοποιοί θα εμφανιστούν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό: αφηγήσεις και αναφορές σε σημαντικά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της Χαλάστρας, θεατρικές προσεγγίσεις και καθημερινοί διάλογοι στην «ντοπιολαλιά», αναβίωση εθίμων, παιχνιδιών, χορών και τραγουδιών, συνθέτουν ένα φαντασμαγορικό σκηνικό, γεμάτο θύμησες, γέλια και χαρές, που θα εντυπωσιάσουν όσους παραβρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής για να τιμήσουν αυτή την επέτειο.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο video spot της εκδήλωσης.

Ο Χορευτικός Σύλλογος Χαλάστρας ιδρύθηκε το 1978 ως τμήμα του Κέντρου Νεότητας και από το 2010 υπάγεται στον Κοινωνικό & Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δέλτα. Σήμερα λειτουργούν 15 τμήματα εκμάθησης παραδοσιακού χορού, θεάτρου και παραδοσιακής μουσικής. Οι χορευτές και τα μέλη του ξεπερνούν τα 350 άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται στα παραπάνω πολιτιστικά τμήματα και στις εθελοντικές ομάδες διοργάνωσης εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

Κάθε χρόνο το Χορευτικό Χαλάστρας διοργανώνει τις εκδηλώσεις Ρουγκάτσια (αρχή του έτους), Παιδικό Φεστιβάλ (Φεβρουάριος), Λαζαρίτικα (πριν το Πάσχα), Τζαμάλα (τέλη Ιουνίου).

Η δράση του συλλόγου είναι μεγάλη σε φεστιβάλ της Ελλάδας όλο το χρόνο και στα διεθνή φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι. Σκοπός είναι η καταγραφή και προβολή των ηθών και εθίμων της περιοχής, των τοπικών παραδοσιακών τραγουδιών και χορών (Μακεδονίας: Μουσταμπέικο, Τρεχάτος, Τζαρούδα, Καρατζόβα, Γκάιντα, μακεδονικός Καρσιλαμάς, Συρτός, Δημητρούλα).

Χοροδιδάσκαλος είναι ο Γιώργος Καψάλης, καθηγητής ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και ερευνητής λαογραφίας.

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο