Ανακοίνωση διανομής στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΒΑ
8 Οκτωβρίου 2019
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Δέλτα
11 Οκτωβρίου 2019
Εμφάνιση όλων

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ 2019

Η συμβολή της Χαλάστρας στη διάβαση του Αξιού ποταμού

από τον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια του

Α΄ Βαλκανικού πολέμου (1912)

Η λεμβόζευκτη γέφυρα του Αξιού που κατασκευάστηκε από τους Χαλαστραίους πολίτες και τους στρατιώτες της VII Μεραρχίας.

 (Αναμνηστικό επιστολικό δελτάριο)

Η συλλογική εθνική μνήμη δεν μπορεί παρά να συμπεριλάβει στην εποποιία των Βαλκανικών πολέμων το γεγονός της γεφύρωσης του Αξιού ποταμού στην περιοχή της Χαλάστρας. Η γεφύρωση με πλάβες του Αξιού ποταμού, που ξεκίνησε την 23η Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της 24ης Οκτωβρίου 1912, σχετίζεται σαφώς με τις συνθήκες προελάσεως του ελληνικού στρατού και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας, συγχρόνως, μία αξιομνημόνευτη πράξη πατριωτισμού των κατοίκων της Χαλάστρας.

Ο ιστορικός Λεωνίδας Κ. Πλατανιώτης με την μελέτη που ακολουθεί επιχειρεί να φέρει στο φως άγνωστες πτυχές της διάβασης του Αξιού ποταμού στην περιοχή της Χαλάστρας, που ως ένα βαθμό ήταν αόρατες στις πρώτες στρατιωτικές ιστορίες, εστιάζοντας όχι μόνο στην περιγραφή γεγονότων σχετικών με το γεγονός αυτό, αλλά και στην ιστορική ερμηνεία και τεκμηρίωσή τους.

Η παρούσα μελέτη έχει συμπεριλάβει το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μακεδονία εναντίον των Οθωμανών και, συγκεκριμένα, την προέλαση του ελληνικού στρατού μετά τη μάχη των Γιαννιτσών, την απελευθέρωση της Χαλάστρας, τις κινήσεις των ελληνικών δυνάμεων που διάβηκαν τον Αξιό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τη συμβολή των κατοίκων της Χαλάστρας για τη ζεύξη του Αξιού. Για να διαβάσετε την μελέτη πατήστε εδώ

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο